Sivutoiminen yrittäjä: Mitä se tarkoittaa ja kannattaako se?
Monet haaveilevat sivutoimisesta yrittäjyydestä ja oman erityisosaamisensa myymisestä täysipäiväisen palkkatyön ohella. Mitä sivutoiminen yrittäjyys käytännössä tarkoittaa? Entä kannattaako omassa tilanteessa valita sivutoiminen yrittäjyys vai toimia kevytyrittäjänä? Otimme nämä kaksi vaihtoehtoa vertailuun ja punnitsimme niiden hyötyjä ja haittoja. Lue lisää niin kerromme, mitä sinun tulee tietää sivutoimisen yrittäjyyden aloittamisesta.
Mikä on sivutoiminen yrittäjä?
Sivutoiminen yrittäjä ansaitsee elantonsa pääasiallisesti yritystoiminnan ulkopuolelta. Tyypillinen tilanne on esimerkiksi tavanomaisen päivätyön ohessa, opiskelun aikana tai eläkkeellä harjoitettu pienimuotoinen liiketoiminta yrittäjän saadessa silti elantonsa pääasiallisesti palkkatyöstä.
Sivutoiminen yrittäjyys voi madaltaa kynnystä ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi ja antaa mahdollisuuden kokeilla kokeilla omaa liikeideaa pienemmillä riskeillä. Sivutoimisena yrittäjänä voit ajoittaa työntekosi omien tarpeidesi mukaan ja päättää itse työmäärästäsi.
Kenelle sivutoiminen yrittäjyys sopii?
Sivutoimiseksi yrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, eikä yritysmuoto vaadi tiettyä ikää, elämäntilannetta tai luonteenpiirrettä. Kiinnostus sivutoimiseen yrittäjyyteen herää usein jostakin seuraavista tilanteista:
- Olet palkkatöissä ja kaipaat vaihtelua tuttuihin rutiineihin.
- Olet opiskelija ja etsit työkokemusta ansaitsemalla lisätuloja opintotuen ohella.
- Olet eläkkeellä ja kaipaat antoisaa tekemistä omaksi iloksi.
- Olet työtön ja etsit uutta uraa tai harkitset yrittäjyyttä vakituista työtä etsiessäsi.
- Haluat hyödyntää omaa osaamistasi tai erityistaitojasi.
Urasi sivutoimisena yrittäjänä voi lähteä liikkeelle myös esimerkiksi harrastuksen tai muun kiinnostuksen kohteen innoittamana. Harrastuksen tuodessa lisätuloja, voit laskuttaa töitäsi sujuvasti laskutuspalvelun avulla.
Voiko sivutoimisena yrittäjänä toimia kevytyrittäjänä?
Kyllä, sivutoiminen yrittäjä voi useimmissa tapauksia harjoittaa yritystoimintaa kevytyrittäjänä ja säästyä monilta yrittäjän velvoitteilta.
Kevytyrittäjä tekee työtä ilman omaa y-tunnusta ja laskuttaa asiakkaitaan laskutuspalvelun avulla. Sivutoiminen yrittäjä puolestaan myy omaa työtään ja omia palveluitaan yrityksensä kautta, esimerkiksi oman y-tunnuksen avulla. Voit kuitenkin aloittaa sivutoimisen yrittäjyyden myös kevytyrittäjänä, jolloin et perusta omaa yritystä tai y-tunnusta. Saat palkan laskutuspalvelu kautta, minkä lisäksi se hoitaa asiakkaiden laskutuksen puolestasi. Huomioithan, että tuotteiden jälleenmyynti ei onnistu kevytyrittäjänä, eikä kevytyrittäjä tämän vuoksi voi perustaa esimerkiksi omaa verkkokauppaa.
Kevytyrittäjyys on kannattavaa etenkin, jos toimintasi on epäsäännöllistä, laskutettavat summat ovat vuositasolla pieniä tai toimialasi ei edellytä erillisiä lupia. Voit myös ryhtyä kevytyrittäjäksi, jos et itse halua huolehtia kirjanpidosta tai verotuksesta ja ulkoistat nämä mieluummin laskutuspalvelulle.
Sivutoimisen yrittäjän ja kevytyrittäjän kannattavuus
Onko sivutoimisen yrittäjän kannattavampaa toimia y-tunnuksellisena yrittäjänä vai kevytyrittäjänä kevytyrittäjäpalvelun kautta? Vertailemme molempien vaihtoehtojen kannattavuutta seuraavaksi.
Kevytyrittäjyys tai yrityksen perustaminen?
Ensimmäisenä erotuksena ovat yrityksen perustamisen ja kevytyrittäjyyden aloittamisen erot. Toiminimi on suosittu yritysmuoto sivutoimisten yrittäjien keskuudessa, sillä toiminimeä on vaivatonta hallinnoida. Mikäli valitset yritysmuodoksesi toiminimen, ei toiminimen rekisteröinti verkossa maksa nykyisin kuin 60 euroa. Verkkolomakkeen täyttäminen yrityksen perustamiseksi onnistuu varsin nopeasti.
Toisaalta kevytyrittäjyyden aloittaminen on vielä helpompaa ja edullisempaa. Riittää, että rekisteröidyt kevytyrittäjäalustalle tunnistautumalla vahvasti. Pelkkä rekisteröinti ei maksa mitään, ja ajankohtainen verokorttisi haetaan suoraan Verohallinnon rajapinnasta.
Voit aloittaa omista palveluistasi laskuttamisen heti. Palvelumaksu vähennetään laskuttamastasi työstä automaattisesti, etkä maksa mitään ennen kuin sinulle syntyy laskutusta.
Joissakin harvoissa tapauksissa sivutoiminen yrittäjä valitsee käyttöönsä myös osakeyhtiön, mutta tämä on harvoin kannattavaa sivutoimisessa liiketoiminnassa oy:n suurempien kustannusten vuoksi. Osakeyhtiön perustaminen ilman pääomaa on mahdollista, mutta yritysmuodon hallinnointi on huomattavasti vaativampaa kuin toiminimen alla toimiminen tai kevytyrittäjyys.
Sivutoiminen yrittäjyys avoimena yhtiönä tai kommandiittiyhtiönä on mahdollista, jos perustat yritystoiminnan toisen henkilön kanssa. Useimmat sivutoimiset yrittäjät kuitenkin toimivat mieluiten yksin.
Kirjanpito sivutoimisena yrittäjänä
Y-tunnuksellisena sivutoimisena yrittäjänä toimiminen ja kevytyrittäjyys eroavat toisistaan myös kirjanpidon velvoitteiden osalta. Yrittäjältä edellytetään aina vähintään yhdenkertaista kirjanpitoa, joka lähes aina ulkoistetaan taloushallinnon ammattilaisille, kuten tilitoimistolle. Tilitoimisto aiheuttaa yrittäjälle kiinteitä kuukausittaisia kuluja, jotka on maksettava, vaikka laskutettavaa ei syntyisikään.
Toimiessasi kevytyrittäjänä Eezyn kautta, sinua kohdellaan verotuksellisesti palkansaajana. Tämän johdosta sinulle ei kevytyrittäjänä synny kirjanpitovelvollisuutta. Ainoat kirjanpidolliset velvoitteesi rajautuvat omasta veroilmoituksestasi huolehtimiseen ja veroprosentin päivittämiseen oikealle tasolle. Eezy huolehtii puolestasi tarvittavista paperitöistä.
Sivutoimisen yrittäjän kustannukset
Sivutoimisella yrittäjällä liiketoiminta on yleensä varsin pienimuotoista, jonka vuoksi kulujen minimoiminen on erityisen tärkeää.
Kevytyrittäjänä sinulla ei ole kiinteitä kuluja (mahdollista YEL-vakuutusta lukuunottamatta), vaan kaikki kulusi skaalautuvat laskutuksen mukaan. Kevytyrittäjänä maksat Eezylle ainoastaan prosentuaalisen palvelumaksun, joka peritään automaattisesti laskuttaessasi asiakasyrityksiä.
Voiko sivutoiminen yrittäjä saada starttirahaa?
Starttiraha on taloudellinen tuki, joka myönnetään toimintansa aloittaville yrittäjille. Starttiraha myönnetään pääasiassa päätoimisille yrittäjille, mutta voit saada starttirahaa myös sivutoimisena yrittäjänä. Edellytyksenä tällöin on, että olet laajentamassa toimintaasi ja siirtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi.
Sivutoimisen yrittäjän arvonlisävero
Arvonlisävero eli alv koskee tavaroiden ja palveluiden myyntiä yritystoiminnan kautta. Sivutoimisen yrittäjän ja kevytyrittäjän arvonlisäverovelvollisuus eroavat toisistaan, sillä kevytyrittäjä ei käytä omaa toiminimeä eikä myy tavaroita. Sivutoimisen yrittäjän on maksettava arvonlisäveroa, kun tilikauden liikevaihto ylittää 15 000 euroa. Arvonlisäverovelvollisuus alkaa heti liikevaihdon ylittäessä 15 000 euroa. Tällöin koko myynnistä maksetaan alv.
Huomioithan, että kevytyrittäjänä laskuihisi lisätään aina automaattisesti alv, vaikka liikevaihtosi ei ylittäisi 15 000 euron rajaa. Tämä johtuu siitä, että kaikki laskutuksesi tapahtuu Eezyn y-tunnuksen alla, ja Eezy on alv-velvollinen.
Sivutoiminen yrittäjä ja YEL-vakuutus
YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen yrittäjän ja sivutoimisen yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta. Sivutoiminen yrittäjyys ja kevytyrittäjyys luokitellaan YEL-vakuutuksen kannalta yritystoiminnaksi, ja siksi molempiin yritysmuotoihin tarvitaa YEL-vakuutus.
Sekä sivutoiminen yrittäjä että kevytyrittäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen, kun toiminta jatkuu vähintään neljä kuukautta ja YEL-työtulo ylittää 9 019,28 euroa vuodessa (2024). Myös muut YEL-vakuutuksen kriteerit tulee täyttyä vakuutuksen saamiseksi.
Työttömyysturva sivutoimisena yrittäjänä
TE-palvelut määrittelevät, ovatko päätyöstään työttömiksi jääneet sivutoimiset yrittäjät ja kevytyrittäjät työttömyysturvalain mukaan yrittäjiä.
Mikäli sinut määritellään yrittäjäksi, seuraava tarkistusvaihe luokittelee toimintasi joko sivu- tai päätoimiseksi. Sivutoimisena yrittäjänä voit saada kokoaikaisen työn ilman, että sivutoiminen yritystoiminta vähenee. Jos et kykene kokoaikaiseen työhön sivutoimisen yrittäjyyden ohella, sinut luokitellaan päätoimiseksi yrittäjäksi ja et voi saada työttömyysetuutta. Sivutoiminen yrittäjä voi kuitenkin saada työttömyysetuutta riippuen siitä, kuinka paljon tuloja yritystoiminta tuottaa.
5 yleistä kysymystä sivutoimisesta yrittäjyydestä
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin sivutoimisesta yrittäjyydestä ja kokeile uutta uraa riskittömästi! Jos et löydä vastausta kysymykseesi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme – autamme sinua mielellämme!
Miten sivutyö vaikuttaa opintotukeen tai työttömyysturvaan?
Sivutoimisen yrittäjyyden sivutulot voivat vaikuttaa opiskelijan opintotukeen, joten tarkistathan vuositulorajat tarkkaan, varsinkin loppuvuodesta. Toiminimiyrittäjän kaikki sivutoimisen yrittäjyyden kautta ansaitut tulot menojen jälkeen huomioidaan opintotuessa. Sivutoimisen osakeyhtiön avulla voit jaksottaa oman palkanmaksun ja osinkojen noston itsenäisesti. Osakeyhtiö voi kuitenkin olla opiskelijalle työläämpi yritysmuoto kuin esimerkiksi kevytyrittäjyys tai toiminimi, eivätkä monet opiskelijat siksi koe osakeyhtiötä mieluisana vaihtoehtona.
Päätoiminen yrittäjä ei voi saada työttömyysetuutta, mutta työtön sivutoiminen yrittäjä on oikeutettu soviteltuun työttömyysetuuteen. Työttömyysetuus määritellään tapauskohtaisesti ja yritystoiminnan tuottamat tulot voivat vaikuttaa etuuden määrään. Työttömänä sivutoimisena yrittäjänä voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
Mikä yritysmuoto sopii parhaiten sivutoimiselle yritykselle?
Sivutoimista yritystoimintaa voi harjoittaa monin tavoin, ja paras yritysmuoto riippuu toiminnan luonteesta. Tässä kolme yleistä yritysmuotoa sivutoimiselle yritykselle:
- Kevytyrittäjyys: Sopii sinulle, kun haluat välttyä kirjanpidon velvoitteista ja oman y-tunnuksen perustamisesta laskuttamalla asiakkaita laskutuspalvelun kautta.
- Toiminimi: Sopii sinulle, kun haluat harjoittaa toimintaasi yksin helpon ja edullisen yritysmuodon avulla.
- Osakeyhtiö: Sopii sinulle, kun haluat kokeilla hieman vaativampaa yritysmuotoa ja säilyttää mahdollisuuden yrityksen myymiseen tai purkamiseen.
Miten löytää oma side hustle -idea?
Sivutyö eli side hustle voi olla oikeastaan mikä tahansa työ, jos sinulle maksetaan siitä ja pystyt harjoittamaan sitä esimerkiksi palkkatyön tai opintojen ohella. Sivutoimisena yrittäjänä voit toimia esimerkiksi valokuvaajana, journalistina, automekaanikkona, IT-tukena tai lapsenvahtina – ainoastaan mielikuvituksesi on rajana. Hyödynnä erityisosaamistasi ja inspiroidu muiden kevytyrittäjien uratarinoista!
Täytyykö työnantajalle kertoa sivutoimisesta yrittäjyydestä?
Työnantajalle tulee ilmoittaa sivutoimisesta yrittäjyydestä, mikäli työsopimuksessa niin mainitaan. Jos työskentelet valtiolle tai kunnalle, sinun tulee aina ilmoittaa toiminnasta työnantajalle. Sivutyöstä ei muussa tapauksessa tarvitse mainita, jos toiminta ei kilpaile päätyön kanssa tai vahingoita työnantajaa. Vältä epäselviä tilanteita keskustelemalla työnantajasi kanssa avoimesti.
Kuka voi ryhtyä sivutoimiseksi yrittäjäksi?
Vastaus on yksinkertainen: kuka tahansa voi aloittaa sivutoimisen yrittäjyyden! Yritysmuoto on helppo tapa saada lisäansioita esimerkiksi palkkatyön tai opiskelun ohella. Huomioithan opiskelijana opintotuen tulorajat ja työttömänä työttömyysetuuden tulorajat.
Yritystoimintasi voi saada alkunsa vaikka harrastuksesta tai bisnesideasta, jota haluat kokeilla pienellä riskillä. Sinun ei tarvitse olla yrittäjyyden asiantuntija, sillä voit ulkoistaa esimerkiksi kirjanpidon ja muut hankalat byrokraattiset tehtävät taloushallinnon ammattilaiselle.
Onko sinulla kysyttävää?
Voit aina soittaa, lähettää sähköpostia ja viestitellä kanssamme chatissa. Voit myös tulla juttelemaan paikan päälle tai sopia videotapaamisen.
Palvelemme arkisin klo 8-16, puh. 09 4242 1565 | startti.kevytyrittajat@eezy.fi